На кафедрі журналістики часто відбуваються зустрічі з різними фахівцями. 8 листопада на медійний підрозділ завітав Ян Жабка – чеський журналіст-аналітик, який працює у виданні «HlidaciPes». Він приїхав до України, щоб дізнатися більше про розвиток медіа під час війни, журналістську освіту, а також протидію дезінформації, упровадження медіаграмотності.

Зустріч відбулася з ініціативи декана філологічного факультету, професора кафедри журналістики Юрія Бідзілі. Учасниками були студенти різних курсів і викладачі. Оскільки пан Ян розмовляє чеською та англійською мовами, з перекладом допомагала студентка 2 курсу спеціальності «Міжнародна журналістика» Дар’я Носова.

Медійник запитував студентів, які труднощі були в них на початку війни, чи не виникало бажання залишити навчання, що для них сьогодні означає журналістика, як протидіють дезінформації, чи працюють із темою медіаграмотності тощо. Аудиторія відповідала на запитання пана Яна, а в нього цікавилася особливостями навчання в Чехії, роботою в тамтешніх медіа, поширенням проросійської пропаганди.

Також студенти ділилися спогадами про перші тижні після повномасштабного вторгнення. Так, за словами 4-курсника спец. «Журналістика» Микити Лісовця, який на той час перебував на Херсонщині, найскладнішим завданням для нього був захист та складання курсової роботи в умовах окупації. Страх, злість, розчарування, невизначеність, паніка – такі емоції відчувала молодь на початку великої війни. У перший тиждень вторгнення в університеті було призупинено навчання. Викладачі й студенти долучалися до волонтерського руху: збирали речі, гроші, плели маскувальні сітки для наших військових тощо.

Щодо змін у медіасфері після 24 лютого 2022 року, Маріанна Чайбинець студентка 2 курсу спец. «Міжнародна журналістика» поділилася думкою про те, що означає для неї журналістика: «Я вибрала спеціальність  саме тому, що надихнулася журналістами, які дуже активно працювали в умовах війни. Я бачила, як самовіддано вони допомагають країні і поширюють важливу інформацію, правду про події для закордонної аудиторії».

Ян Жабка зазначив, що російська пропаганда в Чехії є актуальною проблемою, значна частина жителів мають проросійські погляди. Журналісти намагаються боротися з російською пропагандою, тому і Ян відвідує школи, щоб навчати учнів медіграмотності. В університетах також запроваджують курси з медіаграмотності.

Щодо журналістської освіти, в Чехії є державні та приватні університети, а студенти можуть обирати спеціалізацію на початку навчання або в магістратурі. 5 років назад, коли він закінчував бакалаврат, навчання було більш теоретичним, але в студентів була можливість створювати власні проєкти, видавати онлайн-журнал, який став  популярним. Зараз Ян вважає, що це також допомогло йому стати хорошим спеціалістом.

У медійників УжНУ залишилися позитивні враження від зустрічі з іноземним журналістом, який поділився власним досвідом, розповів про закордонні медіа, освітній процес, боротьбу з пропагандою. На згадку зробили спільне фото.

Кароліна Попович, студентка 1 курсу спец. «Міжнародна журналістика»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *