14 березня у пресклубі молодого журналіста «Медіаперспективи» відбулася зустріч із Робертом Довганичем, викладачем Закарпатської академії мистецтв, подкастером, фотографом. Студенти-медійники мали змогу дізнатися більше про процес створення, монтажу, поширення аудіоісторій.

Роберт розповів, що в подкастинг прийшов після роботи в радіосфері. Раніше працював на радіо «Тиса FM», вів окрему рубрику, а також займався фотографією. Влітку минулого року він створив власний подкаст-проєкт «Глибше» – про закарпатське сьогодення. Це подкаст у форматі інтерв’ю на різні теми. Зараз тимчасово знаходиться на паузі.

Сьогодні Роберт працює зі студентами та продюсує подкасти. Нещодавно у нього відбувся своєрідний дебют – під час створення авторського подкасту івент-менеджерки Наталії Янцо.

Як зауважив Р. Довганич, на початку розвитку таких проєктів важливо розуміти, що популярність прийде не відразу: «Я чітко розумів, що буду працювати на закарпатську аудиторію або навіть ужгородську, тобто не матиму відразу 2000 прослуховувань. Щоб збільшити аудиторію, потрібно знайти свою унікальну нішу. Чим вужча ніша – тим вища ймовірність стабільної частоти прослуховувань. При цьому важлива «глибина прослуховувань» – тобто час, який людина виділяє на подкаст».  

Актуальними були рекомендації про технічне забезпечення. Адже багато хто хотів би записувати подкасти, має креативні ідеї, гарний голос, але не знає, з чого почати, який обрати мікрофон тощо. Р. Довганич розповів про дорожчі варіанти обладнання і про доступніші. Порадив, як працювати зі звуком, у яких програмах монтувати, які плагіни використовувати та як поширювати вже готовий продукт.

Наприкінці презентації юні медійники задавали питання Роберту та зробили фото на згадку. Опісля журналісти 2–3 курсів спілкувалися з подкастером у теле- й радіостудії. Тут записали авторські відеосюжети і черговий випуск студентського подкасту «В університеті».

Зустріч була цікавою та корисною, адже цьогоріч у другокурсників одне з обов’язкових завдань у рамках “Радіожурналістики” – створення авторського подкасту. Сподіваємося, що поради Р. Довганича допоможуть знайти ідеї для власних подкастів і записати круті аудіоісторії.

Максим Пушкар, студент 2 курсу кафедри журналістики

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *