Стрес – непроханий гість, що час від часу навідується до кожної людини, заважає жити повноцінним життям, а також викликає хвороби, стає причиною хронічної втоми тощо. В умовах війни він є постійним супутником українців. Багатьох хвилює стресовий стан, та навіть фраза «боротися зі стресом» змушує напружитися. Однак підтримувати ментальне здоров’я можна і потрібно, щоб продовжувати жити, перемагати, а потім відбудовувати країну. Пропоную ознайомитися з деякими антистресовими методами, що будуть корисні студентам і всім, хто страждає від стресу.

1. З’ясуйте причину. Якщо немає можливості порадитися з фахівцем, психологи радять поспілкуватися з людиною, якій ви довіряєте. Розкажіть про проблему, що вас хвилює. Ще один хороший варіант – записати свої думки на папері. Обидва методи допомагають проаналізувати ситуацію та зрозуміти причину стресу, а це вже половина справи.

2. Уникайте перевтоми. Відсутність своєчасного відпочинку – найчастіша причина стресу. Втома, що накопичується, може призвести до неприємних наслідків та погіршення ментального здоров’я. Лягати спати краще о 22-ій, або хоча б не пізніше опівночі. Здоровий сон має тривати 7-8 годин. Якщо виникають проблеми зі сном, постарайтеся відмовитися від кофеїну, вимикайте всі гаджети за годину до відпочинку та провітрюйте кімнату.

3. Дотримуйтеся здорового способу життя. Вчені довели, що фізична активність стимулює гормони радості: дофамін, ендорфін, серотонін та окситоцин. Щоденні вправи протягом 30 хвилин або будь-яка інша активність допомагають знизити рівень кортизолу – основного гормону стресу. Дотримання збалансованої дієти та тривалий сон – підґрунтя психічного здоров’я та запорука гарного настрою.

Наприклад, студентка Ксенія Дудник бореться зі стресом за допомогою збалансованого харчування та занять спортом. Завдяки цьому покращила своє ментальне здоров’я та позбулася 27-ми зайвих кілограмів: «Раніше я боролася зі стресом, поїдаючи шоколад та тістечка. Мені справді здавалося, що солодке допомагає. Але така «перемога» породжувала інший стрес – відображення в дзеркалі, яке я ненавиділа. Зрозуміла, що треба змінювати звички, та робити це поступово, бо різкі зміни – теж стрес для організму. На початку я не витримувала великих навантажень, тому вирішила займатися різними активностями, які приносять задоволення. Так і з їжею – потроху змінювала звички. Майже не напружуючись, приблизно за два роки мені вдалося скинути 27 зайвих кг. Хтось скаже, що це довго, але такий темп був мені у кайф. Звісно, подеколи я дозволяла собі щось із переліку забороненого. Зараз раз на тиждень із хлопцем влаштуємо собі невеличке свято – замовляємо піцу або купуємо торт. Коли настрій погіршується, виконую танцювальні тренування за прикладами з YouTube. Через пів години від стресу не лишається й сліду. Інколи мої танці затягуються до двох годин. Раз на рік проходжу курс масажу та двічі на рік приймаю комплекс вітамінів. Здоровий спосіб життя – мій метод боротися зі стресом».

4. Розвивайтеся. Саморозвиток здатен підвищити самооцінку. Навчаючись новому, ви стаєте кращою версією себе. Самоповага позитивно впливає на ставлення до вас, а також на ваш фінансовий рівень. На полицях книжкових магазинів є багато цікавої та корисної літератури, а інтернет переповнений різноманітним контентом із порадами для самовдосконалення. Здобути нові знання і навички, наприклад, вивчити іноземну мову стало реально в онлайн-форматі.

5. Мисліть позитивно. Розумію, що сказати легше, ніж зробити. Проте наші думки впливають на відчуття, ставлення до світу. Чим частіше ми будемо помічати хороше, тим менше будемо зосереджуватися на негативі. До того ж, в умовах війни мусимо зберігати бадьорість духу, щоб допомагати ЗСУ й упевнено дивитися в майбутнє. Пам’ятайте, що позитивних людей люблять більше, ніж похмурих. Тут, правда, важливо не впасти в іншу крайність і не сприймати світ через рожеві окуляри. Якщо хтось маніпулює вами та робить боляче, позитивного тут мало, й таку проблему треба вирішувати, оцінюючи її тверезо.

Майстриня театральних костюмів Олена Сірко переїхала до Ужгорода з Маріуполя. Її будинок знищили рашисти, та навіть за таких умов вона намагається концентруватися на позитиві. У цьому їй допомагають книжки з психології, які Олена любить читати у вільний від роботи час: «Мені цікаво дізнаватися, як працює наш мозок, тому вивчаю нейромережі. Зрозуміла, що стрес – лише результат наших негативних думок. Оскільки зараз війна, я намагаюся бути на позитиві та заряджати ним інших. Мені хочеться бути корисною, підтримувати тих, хто у відчаї. Подумки формулюю собі життєствердне майбутнє, а з негативними думками мені допомагає боротися робота. Вивчаючи психологію, усвідомила, що мені ніхто нічого не винен, і від мене залежить, як я буду почуватися. Знаю, що більшість переселенців залишилися без роботи, і комусь зараз набагато гірше, ніж мені. Я маю роботу та вдячна за це. Бувають миті, коли хочеться поплакати, але якщо постійно лити сльози, то навряд чи щось зміниться. Тому концентруюся на позитиві».

6. Допомагайте іншим. Довкола нас дуже багато людей, які перебувають у постійному стресі. Щоб допомогти, інколи достатньо просто вислухати людину. Не обов’язково щось радити, якщо ви не знаєте, як вирішити проблему. Але ваш співрозмовник має відчувати підтримку. Щоправда, важливо знати межу: якщо друг постійно плачеться про проблеми і не хоче нічого робити, щоб вирішити їх, можливо, перед вами «вампір», який живиться вашим позитивом та енергією. Зазвичай після спілкування з такими особами ви почуваєтеся змореним.

7. Займайтеся улюбленими справами. Ви почуватиметесь щасливішим, якщо будете частіше робити те, що приносить задоволення. Можна зайнятися улюбленим хобі, подивитися кіно або зустрітися з друзями тощо.

Щоб відпочити після важкого дня, студентка-журналістка Діана Шух дивиться кіно разом із чоловіком. Вона надає перевагу фільмам із улюбленими акторами: «Я обожнюю всі фільми з Анджеліною Джолі, Джонні Деппом та Сандрою Буллок. І комедії, і драми. «Міс Конгеніальність», «Загублене місто», «Освідчення» із Сандрою Буллок – це для любителів посміятися від душі. Я вже сотню разів дивилася їх і планую робити це знову. З Анджеліною Джолі будь-який фільм можна назвати шедевром. Та їхня спільна гра з Джонні Деппом у фільмі «Турист» викликає в мене неймовірне захоплення. Із Джонні Деппом я передивилась не один десяток фільмів і мені важко виокремити найулюбленіший. Якщо актори талановиті, то й стрічки, в яких знялися, надзвичайні. Зазвичай ми з чоловіком дивимося кіно разом. Та зараз він вже рік на війні. Вірю, що після перемоги ми повернемо собі традицію нічних кінопереглядів».

8. Проводьте більше часу з тими, кого любите. Людина почувається в безпеці в оточені тих, кому довіряє. Це можуть бути батьки, друзі або кохана людина. Намагайтеся більше спілкуватися з ними та час від часу організовуйте спільне дозвілля.

До прикладу, начальник організаційного відділу Олег Власов, рекомендує: «Я взяв собі за правило роботу залишати на роботі. На вихідних не хочу навіть думати про неї. На роботі постійно виникають нагальні питання, на виконання яких є дуже мало часу. Для мене це стрес. Тільки-но вийду з офісу в п’ятницю ввечері, починаю думати про те, як відпочиватиму з родиною. Що робитиму, щоб порадувати дружину та дітей. Саме вони допомагають мені забувати про проблеми. А ще в мене є подружка – собачка Дейзі, з якою я гуляю щоранку. Просто дихаю свіжим повітрям та граюся з нею. Мені це подобається. Ці прогулянки – мій антистрес. Люблю також дивитися комедії. Інколи відчуваю гостру потребу побути на самоті, тоді на якийсь час самоізолююся: читаю книжку або йду гуляти».

На жаль, абсолютна відсутність стресу в нашому житті неможлива, особливо під час війни. Стресостійкість – важлива якість, необхідна кожній людині, незалежно від її соціального стану, місця роботи, фінансового рівня та оточення. Наша реакція і вміння протистояти негативним ситуаціям демонструє, чи зможемо ми досягти успіху та гармонії, чи будемо здатні працювати, навчатися, допомагати іншим. Тому збираймося з силами, адже попереду багато роботи – як над собою, так і для спільної перемоги!

Юлія Новиченко, студентка-магістрантка (заоч. ф. н.)

Фото з сайту Unsplash

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *