Чарти сучасної музики перенасичені російськомовними піснями. Звісно, після 24-го лютого російська мова потрапила в умови жорсткого кансилінгу. Але залишається чимало українців, які продовжують слухати російські треки і в такий спосіб фінансують війну, іноді й не підозрюючи про це. Розмірковуючи над проблемним питанням, я спіймав себе на думці, що майже нічого не знаю про музичну культуру країн-сусідок. Спочатку взяв для дослідження Угорщину, тому що було цікаво, як їхня непроста мова звучить у сучасних стилях.

Виявилося, сучасні угорські музиканти – це дуже цікаві, автентичні артисти, у творчості яких відчувається незвичний лоу-фай звук.

До прикладу, гурт «Zagar», засновником якої є Жагер Балаш, грає атмосферну музику, яка своїм електронним звучанням, схожим на сінтвейв, змусить вас поринути в ностальгічно-медитативний стан. У деяких піснях відчуваються нотки психоделіки. Свою музику виконавці пишуть англійською і багато років відомі на угорській сцені.

«Irie Maffia» – це ще одна популярна угорська група, відеокліпи якої на YouTube мають мільйонні перегляди. Гурт заснований в 2005 році 12-ма музикантами. У них таке жанрове розмаїття! Гадаю, це перевага, тому що кожен зможе знайти якийсь трек на свій смак. Вони грають рок, фанк, хіп-хоп, більш сучасні реп-начитки угорською мовою, після чого пропонують мелодичний жіночий вокал, – це взагалі щось неймовірне! Їхня дискографія налічує 4 студійні альбоми та 3 EP. Здебільшого пісні написані угорською мовою. Ця група точно заслуговує на вашу увагу, тому сміливо додавайте їх у плейлист.

Музика гурту «Supernem» схожа на «Sex Pistols», лише не в Британії, а в Угорщині. Це старий добрий панк-рок. Усім поціновувачам цього жанру (а я серед них!) можу сказати, що угорська мова додає ще більше динаміки та агресії до панк-року. «Supernem» дуже виділяються з-поміж інших представників угорської естради, адже вони своєю музикою дають людям саме ту волелюбну панк-атмосферу і, здається, в цьому музичному жанрі вони лідери. Угорці люблять концерти цієї групи, бо вона дозволяє слухачам відчути музичний драйв та епатаж. Всім шанувальникам поп-панку з елементами гранжу точно сподобається. Можу додати, що в цієї групи дуже багато відеокліпів, кожен з яких виділяється цікавим режисерським задумом.

І звісно, куди ж без класичного хіп-хопу. В цій категорії виділяється артист «Majka». Справжнє ім’я Петер Майорош. Більша частина його дискографії написана в ліричному  стилі старої школи хіп-хопу, де «Majka» низьким баритоном читає реп на різні теми, інколи з відвертим змістом, під мелодичне піаніно та повільний bpm. Але, звісно, без експериментів зі звуком також не обходиться. Майорош – це справжня легенда угорського хіп-хопу. Його відеокліп на пісню «Belehalok», що означає «Це мене вбиває», має вже 73 мільйони переглядів. Відеоролик виконаний у монохромії з кліповим монтажем,  де виконавець ходить вулицями та розповідає нам свою історію. Слухачам меланхолічної реп-лірики точно сподобається.

Сподіваюся, з цієї підбірки ви дізналися щось нове і тепер будете насолоджуватися сучасною угорською музикою, якщо раніше цього не робили. А ще здивуєте своїх знайомих – представників угорського етносу – знаннями музичної культури сусідньої країни.

Сергій Микович, студент 2 курсу відділення журналістики
На фотографії – гурт “Irie Maffia”, світлина з мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *