11 лютого студенти-медійники взяли участь у тренінгу з розслідувальної журналістики від медіапроєкту «#ПравдаЄ». Це ініціатива незалежних журналістів краю, об’єднаних в однойменну громадську організацію.

Мета «#ПравдаЄ» – аналізувати, шукати причини та наслідки, а найголовніше – показувати правду такою, як вона є. Над проєктом працюють п’ятеро фахівців: Станіслав Данко – керівник та журналіст, Олена Мудра – журналістка-розслідувачка, Олексій Шафраньош – журналіст спецпроєктів, Любомир Шквара – оператор та відеограф, а також долучається Ярослав Гулан – журналіст та регіональний представник ІМІ.

Перше, що може привернути увагу читачів сайту «#ПравдаЄ», – це логотип зі свинями, які уособлюють недоброчесних чиновників. Станіслав Данко з цього приводу жартує: «Ми про «свинарчуків» говорили ще до того, як це стало модним».

«Журналістське розслідування – серйозна річ, але це не означає, що в ній немає місця для жартів. Журналісти-розслідувачі схильні до вигорання і саме гумор допомагає нам у таких ситуаціях», – ділиться Олена Мудра.

Медійники розповіли про ризики, очікування та реальність під час журналістських розслідувань, пояснили процес створення подібних матеріалів, пошук тем, а також назвали труднощі, з якими стикаються журналісти-розслідувачі.

Під час тренінгу ми зафіксували кілька порад для тих, хто цікавиться розслідувальною журналістикою:

Не романтизуйте професію. Спочатку вас можуть ігнорувати, потім поливати брудом і до цього потрібно бути готовим. З часом робота дасть результат, ви будете розуміти, що розслідувальна журналістика дуже потрібна.

Журналіст-розслідувач у своїх матеріалах має відповідати не тільки на п’ять класичних запитань (хто? що? де? коли? чому?), але й на те, яким чином це сталося, за чиєї підтримки та що робити далі?

Журналістське розслідування має стосуватися суспільства, не тільки однієї людини. В іншому разі не будемо володіти повною картиною дійсності.

Розслідування – це не один матеріал. У процесі пошуку інформації стають відомі нові факти, що згодом переростають у серію матеріалів.

Захід тривав майже три години. Студенти дізналися чимало нового, побачили приклади журналістських розслідувань із докладними коментарями про створення таких матеріалів, та отримали відповіді на свої запитання.

Віталіна Чулей, студентка відділення журналістики

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *