25 листопада у Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі відбулася довгоочікувана прем’єра вистави «Чіріклі». Головну роль у ній виконала заслужена артистка України Наталія Засухіна, яка протягом години самостійно утримувала увагу глядачів.

Вистава є експериментальною для драмтеатру, оскільки «Чіріклі» – докудрама, тобто гостросоціальна сучасна документальна драма, заснована на реальних подіях. Вона створена за п’єсою драматурга, письменника, журналіста Олександра Гавроша, а в її основі – проза першого ромського літератора Закарпаття Миколи Бурмека-Дюрі.

Окрім іншого, особливістю вистави є те, що глядачі сидять на сцені і зблизька контактують із акторкою. Виконавиця головної ролі звертається до аудиторії, просить допомогти прочитати вірш, запитує, як називається випускний іспит у школах. Це все підсилює емоції й розуміння, що ти не просто глядач, а учасник події.

Наталія Засухіна чудово впоралася зі своєю місією. Зал просто не міг відірвати від неї очей, настільки переконливими були сум і біль нещасної матері-ромки…

Перед прем’єрним показом у приміщенні облмуздрамтеатру провели пресконференцію для журналістів за участі творців вистави, керівництва театру, ромських громадських діячів.

«Скажу вам відверто, це – революція. Така культурна, велика революція. Прийшов той час, коли ромам дають можливість робити великі кроки. Мені настільки приємно і я пишаюся тим, що сьогодні буду брати участь разом із вами, зможу побачити цю виставу», – розповів під час пресконференції депутат Ужгородської міської ради, ексжурналіст та громадський діяч Мирослав Горват.

Драматург Олександр Гаврош розповів, що поштовхом до написання п’єси стали книжки Миколи Бурмека-Дюрі. Коли прочитав їх, то побачив такий вражаючий матеріал, що шкода було, аби про нього не дізналося більше людей. Театр, на його думку, дає таку можливість.

«Коли ми анонсували виставу, хтось перепублікував інформацію до чисельної групи «Ужгород» у «Фейсбуці». Ми були вражені кількістю негативних відгуків: з-поміж 50 майже всі були такими. «Для чого ви робите виставу про ромів?», «Що ви там будете показувати? Як вони в смітниках риються?!», – стільки було агресії! Чесно кажучи, це дуже шокувало. Ми звикли, що наше театральне, письменницьке, журналістське середовище толерантне, але пересічні люди мислять зовсім інакше, стереотипно. Такі коментарі лише переконали нас у правильності роботи, важливості вистави. Ми одразу обмінялися думками з режисером і вирішили: ось чому маємо робити цю виставу. Якщо є така громадська думка, то потрібно на неї впливати», – переконаний Олександр Гаврош.

«У центрі вистави – жінка. Знаєте, як старший брат – маю двох сестер, я звик поблажливо ставитися до дівчат. А потім життя допомагає розплющити очі й починаєш розуміти, яка доля у жінки: народити дитину, виховати – це її місія. Коли я почав працювати над матеріалом, власне ця доля мене зачепила. Привабила не тільки складність її життя, а те, як всупереч усьому вона шукає позитив», – розповів заслужений діяч України, режисер-постановник вистави Анатолій Канцедайло.

Такі враження про виставу у тих, хто її створював. Переконана: у глядачів вона теж викликала вир емоцій. Я також вперше бачила виставу про ромів і приємно вражена докудрамою. Талановита гра Наталії Засухіної, її взаємодія із залом та чудова сценарна робота не могли не викликати відповідних емоцій.

Виставу «Чіріклі» створили за підтримки ромської програми Міжнародного фонду «Відродження». Наступний показ відбудеться 5 грудня.

Марія Бондаренко, студентка відділення журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *