У сучасному світі спорт набуває все більшого значення, не тільки для підтримки фізичної форми, а й для розвитку лідерських якостей, самодисципліни та командної роботи. Однією з ключових постатей у цьому процесі є тренер, який не лише ділиться своїми знаннями і досвідом, а й надихає, мотивує, підтримує своїх підопічних. Я вирішила поспілкуватися з Тетяною Мац, ліцензійною інструкою Zumba Fitness, яка досягла значних успіхів у своїй кар’єрі і продовжує допомагати своїм клієнтам досягати нових вершин.

Як і коли ви почали працювати тренеркою?

– Я пройшла навчання в Києві та стала ліцензійною інструкторкою програми Zumba Fitness. У березні 2021 року почала проводити тренування. Зумбою займаюся вже 8 років. Спочатку тренувалася в тренера, але коли він поїхав до Києва, дівчата з нашої групи попросили мене стати їхньою тренеркою, щоб група не розпалася. Я займалася танцями з дитинства: спочатку дитячими, потім у підлітковому віці – народними. У студії сучасного танцю «Бліц» у Падіюні, де я тренувалася в 10-11 класах, теж була чудова тренерка, яка, на жаль, також покинула місто. Після цього я не продовжила кар’єру танцюристки, але шукала спорт, який би мені подобався. Спробувала йогу, тренажери, й одного дня побачила рекламу зумби в інтернеті. Звісно, я пішла на тренування і мені дуже сподобалося! Це один із найпозитивніших, найрізноманітніших видів фітнесу, –  не такий, як усі. Маю і хобі –  вже третій рік поспіль хожу в гори, в спортивні походи. Я обожнюю природу, ліс і взагалі наші Карпати. Щоб підтримувати свою фігуру, п’ю багато води. Їм овочі, фрукти. Я можу собі дозволити з’їсти щось шкідливе, але велика кількість води – обов’язкова. Людина має вживати усі сезонні фрукти. Влітку, наприклад – ягоди, а взимку – буряк.

Що таке зумба?

–  Zumba –  це фітнес-програма на основі латиноамериканських ритмів, створена колумбійцем Бето Пересом. Їй вже 23 роки, популярна в усьому світі. Це танцювальне кардіотренування, яке включає ритми сальси, бачати, меренги та кумбії. Zumba ефективно тренує м’язи та допомагає сформувати гарну фігуру. Програма має різні напрямки, зокрема хіп-хоп, фламенко, бразильський фанк і афробіт.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Таня Мац (@tanya.mats_zin)

Як спорт впливає на людину?

– Спорт має значний вплив на людину, передусім сприяє покращенню здоров’я. Регулярні фізичні навантаження позитивно впливають на опорно-рухову, серцево-судинну та дихальну системи. Крім того, заняття спортом сприяють покращенню пам’яті, підвищенню імунітету та загального самопочуття. Спорт є невід’ємною частиною здорового способу життя, позитивно впливає на фізичний стан, психологічне благополуччя та соціальну взаємодію. Незалежно від віку чи рівня підготовки, кожна людина може знайти у спорті джерело радості, натхнення та розвитку.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Таня Мац (@tanya.mats_zin)

Як впливає спорт на емоційний стан людини?

– Для мене спорт – це справжня терапія. Коли я тренуюся, відволікаюсь від усіх проблем. Під музику та ритми мій настрій покращується. Мої клієнти часто зазначають, що мали складний робочий день і хочуть забути про все, що відбувається у світі, особливо в цей непростий час війни. Після заняття спортом людина повертається додому зарядженою, на позитиві та з більшою кількістю енергії. Звісно, багато хто боїться навіть прийти на заняття, переживаючи про можливий осуд з боку інших. Але варто пам’ятати, що це потрібно саме вам. У спортзалі ніхто не організовує конкурсів на «хто кращий». Подивіться на Європу –  навіть у 90 років люди бігають, танцюють та займаються йогою.

Що змінилося у вашій роботі з 2022 року?

 Я розпочала свою кар’єру у період коронавірусної пандемії. Коли почалась повномасштабна війна, певний час не тренувалася. Тільки у червні 2022 року стартували заняття. Змінилося те, що тепер до мене приходять багато вимушено переміщених осіб із різних областей, які хочуть відволіктися. Приходять, щоб ковтнути частинку щастя і того позитиву, енергії та спокою, що дає спорт. Щоб забутися хоча б на певний час від проблем. До повномасштабної війни у нас завжди були майстер-класи. Інструктори з всієї України та з-за кордону з’їжджалися, виступали для людей. Кожного року проводили навчання. Я, наприклад, проходила навчання в Одесі і двічі в Києві. Але, на жаль, за ці два роки я не змогла потрапити до Києва. Звичайно хочеться більше можливостей для розвитку, щоб ми виступали зі своїми номерами.

Як ви підтримуєте баланс між тренуванням та відпочинком?

 Зумба стала справжньою терапією. Я займаюся нею чотири рази на тиждень. Крім того, люблю бігати на стадіоні та кататися на велосипеді. Спорт – мій найкращий спосіб відпочинку.

Які поради можете дати студентам, які планують розпочати заняття спортом, але не наважуються?

– По-перше, важливо обрати для себе той вид спорту, який вам підходить і подобається. Спробуйте різні варіанти і не бійтеся експериментувати. Пам’ятайте, що влітку організм втрачає більше рідини через піт, тому дуже важливо пити багато води. Визначте, чого ви хочете досягти: покращення фізичної форми, зниження ваги, підвищення витривалості або просто задоволення від процесу. Звертайте увагу на свої відчуття. Якщо відчуваєте біль або дискомфорт, краще зробити перерву і проконсультуватися з лікарем або тренером. Заняття спортом потребують енергії, тому важливо правильно харчуватися і пити достатньо води. Споживайте різноманітні та збалансовані продукти, щоб підтримувати свій організм у найкращій формі.

Новачкам, хто дивиться в інтернеті якісь заняття спортом, але боїться прийти, запам’ятайте: ви тренуєтеся для себе! Для свого здоров’я та настрою. Після тренувань ви наповнені енергією і можете зробити значно більше!

Дар’я Ліхоліт, студентка спец. «Міжнародна журналістика»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *