Акцію “Здай макулатуру – допоможи ЗСУ” організували з ініціативи Центру інновацій та сталого розвитку за підтримки ректорату УжНУ. Впродовж місяця, з 28 березня до 28 квітня, всі охочі мали змогу здати макулатуру в трьох корпусах Ужгородського національного університету. Після завершення акції макулатуру відправлять на переробку, а отримані кошти – на закупівлю необхідного для ЗСУ.

Однією з перших долучилась до акції студентка відділення журналістики Діана Шух. Анонс побачила  на сайті університету й не залишилася байдужою.“Оскільки мій чоловік вже рік на війні, я не могла залишитись осторонь. Зібрала все, що було вдома “зайве” і принесла сюди. В основному – це старі книги та деяка література російською мовою. Чи актуальні такі заходи? Однозначно, так! Мені здається, що за цей рік ми розслабились і почали забувати, що війна триває. Тому переконана, що людям варто нагадувати про це. А такі акції – чудова можливість зробити свій вклад у нашу перемогу”, – вважає Діана.

Здати макулатуру вирішила й одеситка Анастасія Степанова. На початку повномаштабного вторгнення дівчина з родиною переїхала в Ужгород. З тих пір мешкає тут. Розповідає, що про акцію дізналася від друзів: “Чому я вирішила підтримати акцію? Бо я з Одеси. Зараз проживаю неподалік “зеленого корпусу” УжНУ. У моєму рідному місті я  бачила ракети і за цей рік втратила більше близьких людей, ніж за все життя. Моя мама з молодшою сестрою змушені жити за кордоном, а батько – воювати на сході України. І тому вважаю, що мій обов’язок – всіляко допомагати армії. Сьогодні принесла небагато книг та брошур – все, що маю з собою тут, в Ужгороді. А ще позбирала макулатуру в друзів. Вірю, що навіть цим маленьким вчинком можу допомогти нашим ЗСУ та довкіллю”.

Захід проводять у рамках реалізації Політики стійкості та сталого розвитку. Її ухвалили в лютому цього року, каже проректорка УжНУ Мирослава Лендьел: Це Європейська політика, спрямована на заходи із збереження довкілля, допомоги людям із інвалідністю, а також на поширення практики громадської активності наших співробітників та студентів. Це поширена практика в країнах Європейського Союзу. У нас заплановані заходи до кінця року. Збір макулатури – один із них”.

Проводять акцію вперше. Проте організатори планують зробити її щорічною.  Збирали макулатуру  у трьох корпусах Ужгородського національного університету: ректораті, центральному та “зеленому”. 

Альона Алмашій, директорка Центру інновацій та сталого розвитку УжНУ, організаторка акції розповідає: “З початку війни немає, напевно, людини, яка б всіляко не підтримувала армію. І ми не є винятком. Наш Центр інновацій та розвитку вирішив зробити таку акцію: забрати макулатуру в трьох корпусах університету. Тобто бажання допомогти армії – це перша причина. По-друге, ми цим заходом намагаємось привчити громадян сортувати сміття і берегти довкілля. Не просто все разом зібрати і викинути на смітник, а отримувати із цього користь для навколишнього середовища та допомагати таким чином іншим людям”.

Уже понад рік українські землі захищають ЗСУ, в лавах яких служать студенти, випускники, викладачі Ужгородського національного університету. Тому кошти планують спрямувати на допомогу армії, каже проректорка УжНУ Мирослава Лендьел: “Куди та на що ми витратимо кошти, залежить від суми, яку вдасться отримати. Але одне знаємо точно, що за ці гроші купимо щось необхідне для тих бригад, в яких служать наші студенти та працівники”.

Мирослава Жабей, студентка-магістрантка 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *