8 листопада на філологічний факультет УжНУ завітала делегація Міністерства закордонних справ Словацької республіки. У супроводі генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді Павла Паніса та дипломата Романа Жатека кафедру словацької філології відвідали генеральний директор відділу економічного співробітництва та розвитку пані Лючія Кіш, а також директор департаменту розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги Міністерства Марош Мітрік.

Гостей приймали декан факультету Юрій Бідзіля, викладачка кафедри Леся Буднікова, магістрантка Вероніка Сабо, а також студенти-словакісти. Зустріч модерувала лекторка кафедри словацької філології УжНУ, професорка Яна Кесселова.

Гості завітали до реконструйованої аудиторії, у якій навчаються переважно студенти словацького відділення. У приміщенні створено функціональне середовище для освітнього процесу та є необхідні для цього засоби: мультимедійна дошка, посібники, словники тощо.

Аудиторія облаштована за кошти грантового проєкту «SAMRS/SG/2020/04/UA Modernization of Language Teaching Resources», який надало словацьке агентство міжнародного розвитку «SlovakAid».

Декан факультету разом із викладачами і студентами кафедри висловили вдячність словацькій делегації за реалізацію проєкту і підтримку словацької філології в УжНУ.

Важливою, зокрема, є міжуніверситетська співпраця, згідно з якою студенти проходять стажування, мають навчальні обмінні програми в Університеті ім. Яна Коменського в Братиславі та Пряшівському університеті. Крім того, беруть участь у заходах за участі експертів зі Словаччини, які організовують викладачі кафедри.

Такі заходи, безумовно, допомагають майбутнім філологам, перекладачам, учителям здобути необхідні знання, щоб якнайкраще володіти мовою.

Українсько-словацьке співробітництво у сфері вищої освіті є ефективним і корисним. Результати співпраці позитивно впливають на навчальний процес, мотивують студентів, а також сприяють залученню майбутніх абітурієнтів на словацьке відділення філологічного факультету УжНУ.

 

Людмила Майор, Іванна Мондок

Фотографії Яни Кесселової і Людмили Майор

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *