29 березня студенти відділення журналістики УжНУ взяли участь в онлайн-тренінгу Кіта Річбурга – американського журналіста, директора Центру журналістики та медіа Гонконзького університету, фіналіста Пулітцерівської премії. Він працював у «The Washington Post» понад 20 років та поділився досвідом роботи, методикою висвітлення новин під час військових конфліктів. Тренінг організувала Фундація Суспільність за сприяння Національної асоціації медіа.

Фото з сайту “Детектор медіа”

Фактчекінг, верифікація інформації, безпека в цифровому просторі, – ключові теми, про які розповідав журналіст. Річбург висвітлював події про геноцид у Руанді, вторгнення США в Ірак, а також військове втручання США в Сомалі. В 1997 році опублікував книгу «Out of America A Black Man Confronts Africa».

Розповідаючи про проблему поширення фейків, недостовірної інформації, американський журналіст навів приклад роботи журналістів «CNN». Якщо редакція отримує дані про масштабні вибухи, перевіряють місцевість через карти, знаходять цю точку і відправляють журналістів на зйомки, якщо це безпечно. Тільки після перевірки редакція може публікувати матеріал. Також намагаються відшукати свідків, якими можуть бути як цивільні, що знаходилися поруч, так і військові.

Якщо ви висвітлюєте інформацію про воєнні події, завжди перевіряйте джерело. І не поспішайте з публікацією, адже поспіх – ворог журналіста, зазначає Кіт.

Цікавою була частина тренінгу про безпеку в цифровому просторі. «Ваш телефон може стати зброєю, яка обернеться проти вас. У смартфоні не варто зберігати інформацію, що допомогла б ворогові. Обов’язково потрібно захищати свій гаджет надійним паролем. Наприклад, як звали вашу іграшку, – точно ніхто не знатиме», – пояснює журналіст.

Під час тренінгу Кіт говорив і про фізичне та ментальне здоров’я медійників. Кожен кореспондент, перебуваючи в гарячих точках, повинен мати бронежилет, каску, завжди підтримувати зв’язок із редакцією. Залишатися в тонусі – професійний обов’язок журналіста, адже працювати в гарячих точках – дуже складно як для психіки, так і для фізичного стану.

Мирослав Лисович, студент відділення журналістики

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *