Талановита людина – талановита в усьому. Цей вислів, безперечно, стосується і студентів відділення журналістики УжНУ. Окрім того, що навчаються в університеті, вони також виявляють інтерес до багатьох інших справ. Зокрема, свої таланти студенти вдосконалювали під час карантину, адже в цей період з’явилося більше часу на улюблене хобі. Ми розпитали майбутніх медійників про їхні захоплення, розвиток корисних навичок під час дистанційного навчання й отримали цікаві та вичерпні відповіді.

Віталій Лендєл, студент денного відділення, спеціалізація «Реклама і PR»:

– Я учасник музичного гурту «Обрій» з 2017 року. Під час карантину наш колектив опинився у скрутному становищі. Ми запланували концерти в Україні та за кордоном, але їх довелося скасувати або перенести, особливо ті, що були призначені на весну цього року. Кілька разів ми виступали під час карантину, зокрема в онлайн-форматі на ютуб-каналі «Телебачення Торонто». Загалом дуже шкода, що все склалося саме так, оскільки концерти – найулюбленіша частина життя гурту.

Під час пандемії ми написали 9 пісень, більшість із них увійдуть до довгоочікуваного повноформатника. Зняли відео на один із треків. Ми вже записали музику до всіх пісень та готуємо випуск альбому на весну 2022 року.

Я вдосконалив свої музичні навички упродовж карантину. До прикладу, почав серйозніше вливатися у  DIY-культуру (Do it yourself – укр. «Зроби це сам» – самодостатність шляхом виконання завдань без допомоги платного експерта) та  монтував наші відео, займався дизайном одягу і, звісно ж, розвивав свої композиторські здібності під час написання нових пісень.

Покликання на відео гурту: https://www.youtube.com/watch?v=O_ge3AUgZyY

Аліна Щока, студентка заочного відділення, спеціальність «Журналістика»:

– Я займаюся корекцією та фарбуванням брів. На базовий курс моделювання брів пішла минулого року саме під час карантину. Після завершення курсу почала працювати вдома, оскільки салони були зачинені.

Спочатку, звісно, було трохи важко, адже в роботі потрібно бути дуже уважною, аби не зіпсувати форму брів і не перетримати фарбу. Важливо, щоб клієнту все сподобалося. Я роблю корекцію воском, тому важлива ще й правильна температура. Під час карантину було достатньо вільного часу, тому з’явилася нагода багато тренуватися і, як кажуть, набити руку. Згодом приходило все більше і більше людей, сьогодні маю вже постійних клієнтів. На одного витрачаю майже 40 хвилин.

Важко було і в фінансовому плані, адже, як і всім майстрам б’юті-сфери, довелося одразу купувати професійне приладдя й матеріали: фарбу, пензлики, пінцет, воскоплав тощо.

Окрім роботи з бровами, мені вдалося вдосконалити свої кулінарні навички під час карантину. Тепер майже кожного тижня в нас удома є нові страви, рецепти яких я знаходжу в інтернеті, зокрема смачна випічка. Найбільше люблю готувати сирний суп, піцу, а також запікати картоплю з сиром та грибами в духовці.

Аліна Вовчок, студентка заочного відділення, спеціалізація «Реклама і PR»:

– Коли почався карантин, я втратила роботу. Ми з чоловіком переїхали з Ужгорода в Буштино – моє рідне селище, – і я одразу почала думати над тим, що робити далі. Адже не можу сидіти на одному місці, навіть під час стаціонарного навчання в університеті працювала після занять. Тому я вирішила зайнятися випічкою.

Спочатку всі роботи виходили дуже жахливими, але мене підтримував чоловік, казав, що все вийде, що не можна здаватися. Слова близької людини мотивували, тому я не залишила цю справу, а продовжила її. Через кілька місяців вирішила запустити невелику рекламу в соцмережі «Інстаграм» (за неї заплатила всього п’ять доларів), завдяки якій почала отримувати перші замовлення. Звичайно, мої торти були неідеальними, зате дешевшими, ніж в інших кондитерів. На початку окуповувалися лише продукти, які я використовувала для випічки. Так тривало кілька місяців. Коли я багато тренувалася і мала вже хороший досвід у цій справі (передивилася чимало відео в «Ютубі», прочитала всі можливі статті в інтернеті, купувала програми «Як стати кондитером з нуля» тощо), то почала піднімати ціни на торти, тепер маю хороший заробіток. І більше не уявляю свого життя без випічки.

Сьогодні в мене багато замовлень, але, як це не дивно, я не куштую власні торти. Випічка для мене – це мистецтво, тому зараз можу лише дивитися на те, що сама створила.

Ольга Сабовчик, студентка денного відділення, спеціальність «Журналістика»:

– З дитинства я любила читати, мені подобалося вигадувати історії. І коли  натрапила на сайт «Ficbook», то захотілося спробувати себе в ролі справжнього письменника. Під час карантину мені було настільки нудно, що я почала писати розповіді, і за цей час написала 9 робіт різних видів – драму, романтику, містику, детектив, трилер. Також маю перелік жанрів, які я хочу обов’язково спробувати. Це має бути щось, пов’язане з психологією. Можливо, розповідь про мої студентські роки.

Сьогодні працюю над історією про кабаре, його власницю, співачок, їхні стосунки і те, як вони вирішують проблеми. Намагаюся передати атмосферу серіалу «Секс і місто».

Я можу довго розповідати про свої тексти, але хотіла б виділити два важливі. Перший «Lotto» – це історія про детектива поліції й барменку з кабаре. Писати про детектива, який зосереджений на роботі і не думає про стосунки, цікаво. А коли він зустрічає дівчину, котра запам’яталася йому завдяки особливим очам, погляду – ще цікавіше. Я не вигадувала велосипед. Написала про молодого чоловіка, який надто сором’язливий у стосунках із жінками. І про дівчину, яка одним словом змушує його червоніти. Ще одна історія – «Become the beast». На неї довелося витратити чимало сил. Я намагалася максимально продумати усі деталі для антагоніста. Переглядала документальні фільми про психологію серійних убивць. Мені хотілося максимально реалістично передати характери головних героїв-детективів і те, як вони шукають винного у вбивствах дівчат. Роботи мають обкладинки, а розповідь про серійного вбивцю має і трейлер. Також хочу сказати, що деякі мої історії потрапляли в трійку найкращих, отримували хороші відгуки від читачів. Це мотивує продовжувати писати.

Отже, студенти відділення журналістики досить продуктивно вдосконалили свої навички за час пандемії. Бажаємо їм і надалі розвивати таланти, хобі та не зупинятися на досягнутому.

Тетяна Хасанова, студентка відділення журналістики, спец. «Реклама і зв’язки з громадськістю»

Головне фото – з сайту Unsplash.com (авторка Alice Dietrich)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *