Щороку на початку весни румуни відзначають Мерцишор – свято зустрічі весни. Невід’ємним елементом святкування є мерцишорка – бутоньєрка у вигляді квіточок із білих та червоних ниток. Про те, що символізує Мерцишор і чому румуни упродовж багатьох років шанують його, нам розповів один із активістів румунської громади, який був і серед перших організаторів цього свята на Закарпатті, – Василь Она.

Назва «Мерцишор» походить від румунського слова «martie», що в перекладі означає «березень». За легендою, 1 березня молода дівчина пішла до лісу шукати квіти, випадково перечепилася і впала, після чого на сніг, який іще лежав у той час, потекла її червона кров. Так два кольори – червоний і білий – стали символом весняного свята Мерцишор, – зазначив Василь Она.

Згодом виник звичай прикрашати свій одяг бутоньєрками-мерцишорками і дарувати їх іншим зі словами: «Живіть і процвітайте, як яблуні у серці весни». Люди носять ці талісмани упродовж місяця, а коли знімають з одягу, розвішують їх на фруктові дерева і при цьому загадують бажання. Сьогодні мерцишорки символізують ще й злагоду румунів з іншими народами.

Пан Василь розповів, що 1991 року у нього виник задум організувати фестиваль «Мерцишор». Із такою ідею він кілька разів ходив до обласного відділу культури і врешті одержав дозвіл на офіційне проведення від тодішнього начальника Василя Габорця. Тогоріч у Солотвині, у клубі «Солерудник», відбувся перший офіційний фестиваль. Його учасниками були різні вокальні ансамблі, танцювальні гурти, представники з Румунії. І от після цього щороку навесні у всіх населених пунктах Закарпатської області, де проживають румуни, відзначають Мерцишор, щоб жителі пам’ятали свої традиції, історію, шанували це народне свято. Згодом фестиваль став обласним.

Василь Она був не тільки організатором, але й ведучим різних заходів, які проводила румунська громада. Зазвичай у таких святах брали участь представники і Румунії, і України, зокрема Закарпаття, тому програму готували двома мовами.

Румуни Срібної Землі шанують свої традиції, щороку відзначають Мерцишор. Вони переконані, що ця бутоньєрка-мерцишорка об’єднує всіх причетних до святкування. Вона символізує прихід весни на Закарпатті, перемогу добра над злом та є свідченням дружніх стосунків між етносами, які проживають у нашому краї.

Станіслав Кузьма та Володимир Маркітан, студенти відділення журналістики

Фото з сайтів «Молодий буковинець», Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *