21 серпня на відділенні журналістики відбувся круглий стіл «Потенціал мультимедійної платформи Media Vista», яким ознаменувалося завершення річного проекту «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи». Реалізувала проект кафедра журналістики під егідою Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Метою заходу, у якому взяли участь викладачі і студенти відділення, стало підбиття підсумків, обговорення результатів, визначення перспектив проекту.

Згідно з окресленими завданнями, упродовж року виконавці проекту щомісяця організовували й успішно проводили навчально-практичні тренінги для викладачів і студентів відділення, медійників, представників нацменшин. Учасниками майстер-класів, воркшопів, семінарів, круглих столів за цей час стали відомі в Україні та за її межами журналісти Клеменс Шоль, Інго Петц (Німеччина), Андрій Куликов (Київ); закарпатські досвідчені медійики Тетяна Вашаргелі, Олексій Уманський, Евеліна Гурницька, Анатолій Костюх; Тетяна Когутич; громадські активісти – представники етноспільнот, журналісти Ельвіра Кілару, Мирослав Горват, Юрій Дунда, Євгенія Навроцька, Володимир Навроцький; письменники, науковці Іван Сенько, Тетяна Кузнєцова, Валерій Балаян тощо.

У межах проекту було засновано мультимедійну платформу «Media Vista» – наразі єдине на Закарпатті онлайн-видання, діяльність якого спрямована на висвітлення й обговорення інформації, важливої для представників різних етносів, що мешкають на Закарпатті (українців, угорців, ромів, румунів, словаків, євреїв тощо) та на суміжних прикордонних територіях. Упродовж року на сайті опубліковано майже 70 оригінальних статей, творчих проектів студентів і викладачів відділення журналістики. Серед цих матеріалів – замітки, репортажі із заходів, нариси, інтерв’ю з представниками етноспільнот, наукові статті з тематики етнотолерантності, науково-популярні розвідки, а також студентські радіопакети, телесюжети, серії фоторепортажів. Упродовж навчального року на базі сайту студенти виконували різні науково-практичні завдання у межах різних дисциплін, а магістранти пройшли практику. Матеріали про онлайн-платформу, майстер-класи, семінари, круглі столи оприлюднені в багатьох закарпатських і всеукраїнських виданнях (близько 40 публікацій).

Тож під час підсумкового заходу учасники обговорили досягнення виконавців проекту, проаналізували структуру мультимедійної платформи, її тематичне наповнення, запропонували шляхи вдосконалення. Перспективним напрямком, зокрема, визначили діяльність із формування медіаграмотності аудиторії в контексті проблем толерантності.

Крім цього, учасникам круглого столу презентували підсумкову працю «Закарпатські медіа крізь призму етнотолерантності», в якій подано аналіз, узагальнено напрацювання в межах проекту, вироблено рекомендації, що можна використовувати і під час підготовки студентів-журналістів, і як роздатковий матеріал для редакцій місцевих ЗМІ, громадських організацій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *