Потреба інформаційного забезпечення національних меншин хвилює науковців і журналістів-практиків. Медійний підрозділ приділяє значну увагу обговоренню теми етнотолерантності, висвітлює проблемні питання з життя національних громад у межах проєкту під егідою Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи». 19 червня в редакції студентської газети «Погляд» відбувся черговий захід, що на цей раз був присвячений проблемам румунських і ромських медіа.

У події взяли участь викладачі й студенти відділення журналістики, а також запрошені гості – заслужена журналістка, колишня редакторка, нині – ведуча програми «Телекур’єр румунів» на телеканалі «UA: Закарпаття» Ельвіра Кілару та депутат Ужгородської міськради, правозахисник ромської меншини, голова «Об’єднання ромів Ужгорода», тележурналіст Мирослав Горват.

Пані Ельвіра під час тренінгу наголосила на історичному, культурному надбанні румунської спільноти Закарпаття, збереженні традицій та звичаїв, співробітництві між Україною та Румунією. Румуни – сильний народ, адже пережили п’ять  політичних режимів і, попри це, зберегли мову, звичаї, національну ідею. Вона називає їх «народом з тисячолітньою історією». Ельвіра Кілару переконана, що вивчення рідної мови дуже важливе для румунів, утім обов’язковим є також знання української, бо це мова держави, у якій вони проживають.

Журналістка вважає, що аудиторію передусім цікавить те, що відбувається довкола неї, в її регіоні, а вже потім у країні в цілому, тому локальні ЗМІ відіграють дуже важливу роль у медіасистемі. В журналістській діяльності, пов’язаній з нацменшинами, необхідно по-справжньому цікавитися їхнім життям, побутом, традиціями. «Місія журналіста – не йти з народом, а бути попереду!», – наголошує пані Ельвіра. Основні проблеми румунськомовної редакції «UA: Закарпаття» пов’язані з тим, що медійникам не виділяють кошти на різноманітні відрядження, транспорт, проведення фестивалів, які сприяли б налагодженню контактів з румунами з усієї Європи. Тому пані Ельвіра наполягає на необхідності підтримки редакцій нацменшин. Найголовніше – це те, як подають інформацію журналісти, яку ідею, головну мету закладають у такі матеріали.

Схожа ситуація і з забезпеченням інформаційних потреб ромів Закарпаття. Депутат Ужгородської міськради, правозахисник ромської меншини, голова «Об’єднання ромів Ужгорода», тележурналіст Мирослав Горват зазначив, що в Європі сьогодні проживає близько 20 мільйонів ромів, понад 100 тисяч із яких – на Закарпатті. Його хвилюють стереотипи, пов’язані з ромською нацменшиною, що породжують дискримінаційні процеси. Пан Мирослав наводив приклади з медіапублікацій, де з упередженням і переважно негативно описують діяльність представників цієї етноспільноти. Він сподівається, що наше суспільство буде ставитися толерантно й гуманно до всіх нацменшин.

Загалом тренінг і семінар виявилися дуже корисними для студентів-журналістів. Було цікаво послухати про проблеми медіа для нацменшин на Закарпатті з уст представників цих етноспільнот, до того ж – журналістів із багаторічним стажем роботи.

  Богдана Магас, студентка відділення журналістики         

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *