Зустріч-презентація за участі дипломатів, викладачів, студентів, школярів (вихованців закладів освіти із навчанням угорською і словацькою мовами) відбулася 22 лютого у Центрі культур національних меншин Закарпаття.

Захід ініціював Київський центр публічної інформації, який у співпраці з Посольством США в Україні та Національним університетом «Києво-Могилянська академія» реалізує проект «Освітні можливості для молодих представників національних спільнот України: підготовка майбутніх професіоналів у сфері міжнародних відносин, захисту прав людини в умовах багатокультурного суспільства».

Йосип Резеш, Йожеф Бугайло, Андрій Вітренко

Про освітні можливості вихованцям шкіл зі словацькою та угорською мовами навчання розповідали Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайло; начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА Йосип Резеш; радник Віце-прем’єр-міністра України, Заступник Міністра культури з питань Європейської інтеграції (2014-2016 рр.), керівник Бюро депутата Європейського парламенту (2009-2014 рр., Брюссель), співголова Київського центру публічної дипломатії, експерт із проблем державної політики щодо корінних народів, національних меншин і культурного співробітництва Андрій Вітренко; кандидат історичних наук, політичний аналітик, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» (програма «Міжнародні відносини»), дипломат у МЗС України і Представництві України при Європейському Союзі (2002-2010 рр.), співголова Київського центру публічної дипломатії, експерт із суспільно-політичної та культурної історії, теорії й практики дипломатії, національних і етнічних ідентичностей Дмитро Іщенко; координаторка програми «Міжнародні відносини» КМА, координаторка Докторської школи КМА (1998-2017 рр.) та експертка Київського центру публічної дипломатії з питань вищої освіти, освітніх інституцій, систем виховання й соціальної поведінки Оксана Забузова; декан факультету міжнародних економічних відносин Ужгородського національного університету, доктор політичних наук, професор Микола Палінчак; завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ, доктор економічних наук, професор Володимир Приходько; завідувач кафедри журналістики Ужгородського національного університету, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Юрій Бідзіля; доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій УжНУ Ігор Тодоров; доцент кафедри міжнародної політики Ужгородського національного університету Кирил Нечипорук.

Микола Палінчак
Ігор Тодоров
Володимир Приходько

 

До проведення зустрічі-презентації долучилися також викладачі й студенти відділення журналістики УжНУ – члени громадської організації «Медіа перспективи», яка під егідою Посольства США в Україні реалізує проект «Сприяння етнічній толерантності в Закарпатті шляхом запуску мультимедійної платформи». За результатами зустрічі-презентації студенти підготували власні відеосюжети (під керівництвом доцента кафедри журналістики Євгена Соломіна), а після заходу спілкувалися зі школярами про особливості навчання на відділенні журналістики.

Оксана Забузова і Дмитро Іщенко

Під час заходу до школярів звернулася Оксана Забузова, яка передусім зауважила, що освітні можливості України, згідно з дослідженнями, знаходяться на рівні Іспанії та Австрії. Тому важливо знати про ці можливості й скористатися ними. На сайті Міністерства освіти і науки є прямі покликання на онлайн-ресурси всіх університетів України. Тож пані Оксана порадила майбутнім абітурієнтам відвідувати сторінки вишів, переглядати пропоновані дисципліни, брати участь у днях відкритих дверей в університетах та усвідомлено підходити до вибору вищого навчального закладу.

Продовжили спілкування зі школярами представники УжНУ – Микола Палінчак, Володимир Приходько, Ігор Тодоров, Кирило Нечипорук, Юрій Бідзіля, – кожен із яких коротко розповів про можливості своїх факультетів, спеціальності, особливості навчання, переваги тощо.

Юрій Бідзіля

 

«Вам у майбутньому – створювати інформацію, змінювати економіку, налагоджувати міжнародні відносини, – звернувся до школярів завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля. – Колись Маршалл Мак-Люен сказав: «Хто володіє інформацією – той володіє світом». Ви, певно, помітили, як трансформувався образ нашого регіону. Цей образ під силу змінити вам, саме ви наведете лад в інформаційному просторі. Я хочу, щоб ви відчували себе етнічно угорцями, словаками, ромами, але памятали, що живете в Україні і вивчали державну мову. Не думайте, що тільки за кордоном вас чекає світле майбутнє. Приходьте до нас! Навчаймося і змінюймо життя на краще разом!».

Дмитро Іщенко зазначив, що як носії культури, школярі можуть зробити важливий внесок у розбудову мостів між культами, народами. «Закарпаття – багатокультурний регіон. Вивчаючи історію цих культур, ви можете зрозуміти свою. Тому вивчайте державну мову, іноземні мови. Обирайте й отримуйте якісну вищу освіту», – підсумував Дмитро Іщенко наприкінці презентації.

Варто додати, що подібні зустрічі вже були організовані з молоддю кримськотатарської (смт Новоолексіївка), болгарської (м. Одеса), грецької (м. Маріуполь), польської (м. Львів), румунської (м. Чернівці) спільнот України. А кульмінацією проекту стане міжнародна конференція, яка відбудеться на початку березня в Києво-Могилянській академії.

Наталія Толочко, фото Вікторії Кенідри

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *