У 1919 році внаслідок Сен-Жерменського мирного договору Підкарпатська Русь відійшла від Угорщини й була приєднана до Чехословаччини на правах автономії. Підкарпатська Русь стала однією з п’яти (пізніше чотирьох) земель, які складали першу Чехословацьку Республіку у 1919-1938 рр.

Президент Чехословацької Республіки Т. Масарик

На початку ХХ століття у Чехії був високий рівень освіти і культури, розвивалася міська інфраструктура тощо. Натомість Закарпаття дуже відставало у розвитку. Однак його входження до складу Чехословаччини сприяло пожвавленню економіки, політики, освіти, культури та інших сфер. Згідно з Конституцією 1920 року, всі народи проголошувалися рівноправними й одержували широкі політичні права, можливості для розвитку матеріальної і духовної культури. У 1920 року на території сучасного Закарпаття проживало 604,6 тисячі осіб. З них: 62,0% – русинів-українців, 17,2% – угорців, 13,4% – євреїв, 3,3% – чехів та словаків, 1,8 % – німців, 2,3% – становили інші національності.

За даними останнього перепису населення, в Закарпатській області налічується 320 осіб чеської національності, більшість яких проживає в Ужгороді та Мукачеві.

У липні 1995 року в Ужгороді було створено Спілку чеської культури ім. Яна Амоса Коменського (голова Ольга Буксар), що здійснює культурно-просвітницьку діяльність, спрямовану на поширення чеської культури та народних традицій. За сприяння Спілки у березні 2003 року в Ужгороді встановили бюст першому президенту Чехословаччини Томашу Масарику. З 1997 року Спілка чеської культури ім. Яна Амоса Коменського видає культурно-історичний альманах «Наш календар» у співпраці  з клубом Т. Масарика, що був створений 20 березня 1998 року в Ужгороді, і Закарпатським товариством охорони пам’яток історії та культури. Також видано збірник «Т. Г. Масарик та Закарпаття» та малий енциклопедичний словник «Визначні діячі культури, історії Закарпаття».

У 2007 рокі в будинку «Просвіти» відкрили офіційний офіс Ужгородської спілки чеської культури ім. Я. А. Коменського та Клубу Т.Г.Масарика.

У вересні 2012 року за фінансової підтримки Фонду «Віза» та обласного бюджету урочисто відкрито реконструйований сквер ім. Т.Г. Масарика в Ужгороді. До дня народження президента організовують щорічні конференції, тижні чеського кіно тощо.

Закарпатське товариство чеської культури (голова Тетяна Сергієнко) долучається до співпраці з Чеською Республікою. 24 травня 2013 року з нагоди Днів чеської культури транспортному мосту в Ужгороді присвоїли назву «Міст Масарика».

2013 року В Ужгородській ЗОШ №3 відбулося відкриття класу з вивчення  чеської мови, а на філологічному факультеті УжНУ відкрито спеціальність «чеська мова і література», що дозволяє вивчати мову на професійному рівні. Триває плідна співпраця з краєм Височина та благодійним фондом «ВіЗа».

Делегація краю Височина в УжНУ

28 червня цього року в Ужгороді відкрили відкрили Чеський дім (вул. Льва Толстого, 10 б), а також  провели триденний фестиваль «Чеські дні», приурочений 100-річчю утворення Першої Чехословацької Республіки.

Тетяна Проданець, студентка відділення журналістики, за матеріалами :

  1. Данилюк Д. Д. Історія Закарпаття: навчальний посібник з краєзнавства / Ред. Л. Ільченко. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України; Держ. вищий навч. заклад «Ужгородський національний університет». – Ужгород: Вид-во В. Падяка, 2013. – 304 с.
  2. Нариси історії Закарпаття. Том ІІІ (1946-1991). – Ужгород, 2003. – 648 с.
  3. Підкарпатська Русь [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org.
  4. Чеське коріння у закарпатській землі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.radio.cz/ru/rubrika/tema/cheshskie-korni-v-zakarpatskoj-zemle

Фото  io.ua, liveinternet.ru, uzhnu.edu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *