До 20 листопада у фойє головного корпусу Ужгородського національного університету діє виставка про акушера-гінеколога з Угорщини — Ігнаца Філіпа Земмельвейса (1818-1865).

2018-го року виповнюється 200 літ із дня народження визначного лікаря, котрий одним із перших обґрунтував важливість дезінфекції рук медиків та інструментарію перед маніпуляціями. Тож уряд Угорщини оголосив 2018-ий меморіальним роком Земмельвейса, а Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді ініціювало в УжНУ україномовну виставку «Ікона Земмельвейса», підготовану Угорським національним музеєм. Урочистості присвячені Дню науки Угорської Республіки.

Під час презентації консул Генконсульства Угорщини в Ужгороді Андрея Фюлоп зауважила: «Ігнац Земмельвейс стоїть поряд зі світилами медицини, такими як Пастер, Кох, Лістер, Рентген. Дезінфекція рук, важливість якої визнав учений, нині є звичною. Проте колеги спочатку вважали пропоновану процедуру безглуздою, помилковою, але час підтвердив слушність Земмельвейса».

Від Ужгородського університету виступили проректор із наукової роботи Ігор Студеняк і директор Українсько-угорського навчально-наукового інституту Олександр Шпеник.

«…життя Ігнаца Земмельвейса, який у 1847 році розкрив таємницю пологової гарячки та запропонував засоби її профілактики, належить до числа фундаментальних тем історії медицини від того дня у 1865-му, коли вчений зустрів смерть в лікарні для божевільних. Чому так сталося?..» — інтригує відвідувачів перший стенд експозиції.

Загалом виставка всебічно розкриває постать І.Земмельвейса, якого недарма називають «рятівником матерів». Адже завдяки запропонованому науковцем методу знезараження хлором рук та інструментів у лікарні Пешта вдалося знизити відсоток смертності породіль із 18 % у 1847 році до 1,3 % у 1848-му.

Експозиція містить цікаву інформацію про дитинство Ігнаца Земмельвейса, період навчання, наукову діяльність, складність пошуків і становлення як медика. Ми бачимо, як шанують цю неординарну людину, присвячують їй твори мистецтва, пам’ятні знаки…

Про долю «рятівника матерів» можна довідатися впродовж двох тижнів (із 6 до 20 листопада).

Ольга Брайлян, студентка відділення журналістики УжНУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *