23 жовтня у рамках прес-клубу молодого журналіста «Медіаперспективи» доцент кафедри журналістики, головний редактор університетської газети «Погляд» Володимир Тарасюк влаштував тренінг для майбутніх медійників. «Фактчекінг як напрямок практичної журналістики» – важлива тема, яка з перших хвилин захопила увагу студентів.

Зазвичай на засідання прес-клубу запрошують гостей, водночас практикуються й заняття, коли викладачі кафедри журналістики після відвідин тренінгів, на яких дістають нову інформацію, яка не вписується в стандартну програму дисциплін або ж вона є настільки актуальною, що потребує оперативного розголошення, самі організовують тренінги для студентів. Володимир Юрійович нещодавно в Києво-Могилянській академії взяв участь у практичному заході, що був присвячений фактчекінгу, тож вирішив поділитися досвідом зі студентами відділення журналістики.

Фактчекінг для журналістської сфери надзвичайно важлива річ. У студентів нашого вишу минулого року вже була можливість ознайомитися з його особливостями, тепер вирішили актуалізувати вже відомі факти та детальніше дізнатися про особливості роботи з фактчекінгом.

«Впевнений, що ця інформація є важливою для вас, вона допоможе краще розібратися в сучасних тенденціях журналістики. Інформації багато, для її докладного вивчення для раціонального використання в майбутньому потрібен певний період часу. Намагатимуся якомога точніше донести найважливіші аспекти фактчекінгу», – розпочав зі вступного слова спікер заходу Володимир Тарасюк.

Відтак розповів про сайт checkregion-ua.info. Нині платформа оголосила конкурс, переможець якого зможе отримати грошовий приз. Основне завдання полягає у виконанні якісного фактчекінгу журналістами-початківцями. Аби представники відділення журналістики могли впоратися із завданням, Володимир Юрійович перейшов до безпосереднього ознайомлення з явищем.

Говорили про обрання правильної тематики для розслідування, адже тут можна охопити будь-яку сферу життя, обговорили алгоритм перевірки даних, дізналися про загальний поділ фактів за достовірністю, звернули особливу увагу на структуру, адже в цьому напрямку журналістики важлива наявність всіх елементів, потрібних для перевірки та виголошення результатів.

Наголосив Володимир Юрійович на неупередженості. Адже основним завданням фактчеку є не доведення неправдивості публічної заяви спікера, а перевірка фактів. Нерідко резюмують – «правда», хоча все ж таки частіше можна виявити невідповідність між наявними фактами та навколишньою дійсністю. В будь-якому разі не варто гнатися за сенсацією, адже головне для журналіста – донесення до людей достовірної інформації, яка перевірена кваліфікованими спеціалістами.

Ще багато актуальних питань порушив Володимир Тарасюк, проте насамкінець виокремив дві головні цілі, які можна вважати виконаними, – збагачення новими даними і зацікавлення студентів до участі в конкурсі «Фактчек для журналістів-початківців».

 

Вікторія Кенідра, Медіацентр УжНУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *