Закон України “Про освіту” не має на меті асиміляцію представників національних меншин. Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін 13 жовтня після завершення засідання Товариства угорської культури в Ужгороді, передає УНН .

“Я особисто шкодую, що зустріч з угорською громадою сьогодні була закрита для преси. З одного боку це сприяло максимальній відвертості, з іншого боку, я вважаю, що краще було зробити її відкритою — була дуже чесна розмова з усіх питань… те, що я почув, то це існує певна недовіра з боку лідерів угорської громади до цілей нашого закону (про освіту — ред.)”, — повідомив міністр.

Клімкін зазначив, що під час спілкування з угорською громадою наголосив, що Закон України “Про освіту” не має на меті асиміляцію представників національних меншин. “Він має на меті навчити всіх прийнятному рівню українською мови для того, щоб відкрити всім шанси в житті”, — пояснив міністр. Клімкін зазначив, що у приватних школах, відкритих Угорською реформаторською церквою, годин української мови вдвічі більше, ніж в середньому.

“Угорці мають відчувати себе вдома в Україні”, — наголосив Клімкін. Він підкреслив, що подібні консультації, щодо впровадження освітнього закону слід проводити із представниками інших громад.

Після завершення візиту на Закарпаття, який відбувся 13 жовтня, Павло Клімкін повідомив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук про те, що подібні зустрічі дуже корисні для боротьби із пропагандистською міфологією та фейками.

«Хтось просуває міф про українських «націоналістів», хтось про угорських «сепаратистів», а працює все це на Росію. От наприклад, поява явно провокаційної петиції із закликом депортувати всіх з подвійним громадянством ллє воду на кремлівський млин, оскільки дозволяє створювати і підживлювати міфи серед українських угорців», – вважає міністр. Наприкінці допису він зізнався, що «єдиним питанням, на яке не зміг відповісти, було: «А чому цим всім займається Міністерство закордонних справ України?»

Головне фото – зі сторінки Павла Клімкіна у соцмережі Фейсбук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *